вівторок, 1 листопада 2016 р.

13 вправ для всієї родини, розвивають креативність



1. Абревіатура
Візьміть будь-яке слово і уявіть, що це абревіатура. Тепер розшифруйте її. Наприклад, СІНО — найприродніший нічліг відлюдника.
Від себе додам, чим смішніше і абсурднішою вийде розшифровка, тим краще для розвитку в собі вміння нестандартно підходити до тієї чи іншої ситуації.
2. Нестандартне використання
Візьміть будь-який предмет і придумайте мінімум 3 варіанти його нестандартного використання.
Наприклад, КАСТРУЛЮ можна використовувати і як горщик для кімнатних рослин, і як ємність для зберігання солодощів, і замість будівельної каски :)
Роблячи цю вправу раз за разом додайте хоча б один варіант, поки кількість не дійде щонайменше до 10-ти.
3. Новий маршрут
Кожен день ви ходите на роботу, здійснюєте вечірню пробіжку або просто гуляєте з дитиною. І швидше за все це відбувається по одному і тому ж маршруту. Міняйте його як можна частіше. Навіть, якщо вибір не великий і є можливість пройти лише трьома маршрутами, міняйте їх кожен день.
4. Незвичайне назва
Постарайтеся щоразу, коли якийсь предмет вас зацікавив, придумати йому назву. Воно може бути короткою або розгорнутою. Головне, щоб вона обов'язково вам подобалося.
Наприклад, місто Рындопупинск, кошеня на прізвисько Лизунок або казкова істота Страхоморд.
5. Свій сценарій
Придумайте продовження улюбленого фільму або книги, а ще краще свій сценарій. Змініть дії головних героїв, подій і ситуації, в яких вони були. У дітей це дуже добре виходить. Вчіться у них.
Можна придумати свою добру казку з продовженням і розповідати її дитині перед сном.
І взагалі намагайтеся фантазувати як можна більше.
6. Нестандартне меню
Ви можете вміти, а можете і не вміти готувати. Але, якщо вже встали на кухонній плиті, то уявляйте себе крутим шеф-кухарем модного ресторанчика, якому випала честь створити нове нестандартне меню.
Придумуйте яскраві і незвичайні назви кожного приготованого вами страви. І міняйте звичні рецепти. Тут безмежний простір для фантазії.
Я практикую з дітьми спільне випікання піци, коли на загальну тестову основу кожен кладе свої плоди, придумує назву і після пригощає. Буває весело.
7. Сім разів відміряй...
Приступаючи до якогось заняття або роботи, придумайте кілька варіантів рішення. У цьому я переконався займаючись будівництвом на дачі.
Повірте, у кожної роботи або проблеми є мінімум 2 способи дій, а при включенні фантазії їх може бути і 10! Якщо немає проблем у вас, розберіть складну вигадану ситуацію, або реальну проблему ваших знайомих.
8. Задом наперед
Під час їзди на автобусі або пішої прогулянки читайте дітям вивіски магазинів задом наперед. Часом виходить відверто смішно, спробуйте! Приміром, вивіску «Мода для повних» ви прочитаєте як «Хынлоп ялд пеклом»
9. Читання знизу вгору
Під час очікування ви дістаньте книгу і почати читання пропозицій не зверху вниз, а знизу вгору. Приміром, у вас вийде, що герой роману виконує всі дії у зворотному порядку. Спочатку він вранці йде з дому, потім снідає у себе на кухні, чистить зуби і встає з ліжка, а потім тільки чує будильник.
10. Два поняття
Візьміть тлумачний словник і навмання виберіть два випадкових поняття. Просто тикніть пальцем у будь-сторінки. Зіставте їх, спробуйте знайти між ними щось спільне. Придумайте божевільну історію в яку і помістіть взаємозв'язок. Подібна вправа відмінно тренує мозок.
11. Божевільний генетик
Сміливо беріть чистий аркуш паперу і олівець. Не важливо, що малювати і не вмієте. Тут головне процес. І намалюйте Щось, що поєднує в собі якомога більше ознак усіх відомих вам звірів.
У вас вийде, наприклад, довгошиїй вовк з копитами або рогатий тигр з дзьобом. Мета вправи — вбити будь-які зачатки логіки і здорового глузду, зробивши акцент на креативності.
12. Божевільний архітектор
Від тварин можна переходите до архітектури і намалювати будинок. Але перш, ніж приступите до цього заняття, виберіть 10 будь-яких слів. Уявіть, що вам, як архітектору замовили проект будинку. Але замовник виставив 10 обов'язкових вимог. Це і є виділені слова.
Тут може бути що завгодно. Наприклад, «мандарин», і дах вашого будинку повинна бути оранжевою, «тарілка» — зробіть круглі вікна у ванній і т. п. Малюючи на папері, одночасно уявляйте, як це могло б виглядати в реальному житті.
13. 10+10
Оберіть будь-яке слово, це обов'язково має бути іменник. Тепер напишіть 5 прикметників, які, на вашу думку, йому найбільше підходять.
Наприклад, «штани» — чорні, теплі, вовняні, зимові, чисті. Зробили? Тепер спробуйте написати ще 5 прикметників, які зовсім не підходять. Ось тут-то все і застопорилися. Виявляється, зробити це дуже важко. Покопатися в різних сферах сприйняття і знайдіть-таки потрібні слова.

Андрій Донських

Немає коментарів:

Дописати коментар